FAQ - Vanlig spørsmål  

Her finner du svar på spørsmål som vi ofte får om Ballerine®. Informasjonen nedenfor erstatter imidlertid ikke pasientinformasjonsarket. Der finner du viktig informasjon om hva du må vite når du bruker Ballerine®. Blant annet når den ikke skal brukes, og hvilke bivirkninger som kan oppstå.

Ballerine® er et revolusjonerende, langtidsvirkende og reversibelt prevensjonsmiddel som ikke inneholder syntetiske hormoner, og som er effektivt i opptil fem år. Ballerine® har en unik tredimensjonal form uten skarpe kanter og fungerer på samme måte som andre spiraler ved å motvirke graviditet lokalt – i livmoren. Prevensjonseffekten skyldes hovedsakelig kobberet i spiralen.

Ballerine® har en ramme som er fremstilt av formhukommelseslegeringen nitinol, og som er dekket med polymer. På den livmorvennlige rammen er det tredd på kobberperler.

Med en effektivitet på over 99 % er Ballerine® sammen med andre spiraler og p-stav blant de mest effektive prevensjonsmetodene som finnes. Men ingen prevensjonsmidler er 100 % effektive, og det er alltid en risiko for å bli gravid, uansett hvilken metode man bruker.

Hvis du vil ha mer detaljert informasjon om Ballerine®, kan du laste ned vårt pasientinformasjonsark eller kontakte oss.

Når Ballerine® er plassert i livmoren, utskiller den en liten mengde kobber til livmoren, noe som gir en effektiv beskyttelse mot graviditet. Ballerine® er effektivt så lenge den sitter i livmoren, og kan sitte i opptil fem år.

Metoden er den samme som i tradisjonelle kobberspiraler.

  • Et objekt er plassert i livmoren, noe som forhindrer at egget fester seg (implanterer) i livmoren

  • Kobberionene som utskilles:

    • Forstyrrer befruktningsprosessen i livmoren

    • Begrenser sædcellenes bevegelighet

    • Hindrer sædcellene i å befrukte egget

Er Ballerine  riktig plassert, vil verken du eller partneren din kjenne den. Noen ganger kan man imidlertid kjenne uttakstrådene som sitter rett utenfor livmortappen. Hvis du synes dette er plagsomt, kan du snakke med legen og be om at trådene gjøres kortere.  

Grunnen til at du ikke kjenner Ballerine®, er at den sitter i livmoren og ikke i skjeden.

Ballerine® settes inn i livmoren av lege/gynekolog. Legen/gynekologen foretar først en undersøkelse for å kontrollere livmorens posisjon og om Ballerine® passer for deg. Etter å ha målt lengden på livmoren med en smal målepinne føres Ballerine® inn gjennom et smalt innføringsrør. Røret har en diameter på bare 3,2 mm – det er det minste på markedet sammenlignet med andre spiraler. Deretter fjernes innføringsrøret, mens Ballerine blir igjen i livmoren der den legger seg til rette of begynner å gi effekt umiddelbart. For å kontrollere at Ballerine sitter riktig, kan legen foreta en ultralydundersøkelse rett etter at den er satt inn. 


Det beste tidspunktet for innsetting av Ballerine® er de siste dagene av menstruasjonen, da er livmortappen mer åpen enn vanlig, og det er liten risiko for at du er gravid.

4–12 uker etter innsettingen bør det foretas en ny undersøkelse. Deretter anbefales det kontroll en gang i året, men det bestemmer du og legen/gynekologen i fellesskap.

Ballerine® er mye mindre enn tradisjonelle spiraler, det gjelder både selve spiralen og innføringsrøret, og for mange er innsettingen derfor nesten helt smertefri. Hvis livmortappen er svært trang, kan innsettingen imidlertid gjøre vondt. Da anbefales det lokalbedøvelse eller legemidler for å få musklene rundt livmortappen til å slappe av. Hvis du vet at du er følsom for smerter, kan du be om å få lokalbedøvelse eller en annen forebyggende smertelindring.

Rett etter innsettingen kan det gjøre vondt (som menstruasjonssmerter), men det er ikke noe å uroe seg for. Livmoren trenger litt tid for å tilpasse seg Ballerine®, og smertene avtar som oftest raskt.  

Hvis smerten ikke avtar, kontakter du legen din umiddelbart for å få avklart situasjonen.

Proporsjonal sammenligning av forskjellige spiralers innføringsrør (ikke faktisk størrelse):

Etter innsetting av Ballerine® kan menstruasjonen bli kraftigere og mer langvarig, og det kan også forekomme en lett blødning mellom hver menstruasjon. Disse bivirkningene avtar etter 2-3 måneder når livmoren har vennet seg til Ballerine. 

I sjeldne tilfeller kan Ballerine® bli helt eller delvis støtt ut av livmoren og skjeden. Unge kvinner (under 20 år) eller kvinner som ikke har vært gravide, har en noe større risiko for utstøting. Hvis Ballerine® støtes ut, er du ikke lenger beskyttet mot graviditet og må kontakte legen/gynekologen med det samme. Totalt skjer utstøting hos 3–4 av 100 kvinner.

En svært uvanlig bivirkning er at Ballerine® går gjennom livmorveggen ved innsetting. Dette kalles perforasjon og er som regel ufarlig. Hvis dette skjer, må Ballerine® fjernes med det samme (i noen tilfeller kan det være nødvendig å utføre et kirurgisk inngrep). Risikoen for perforasjon er større i månedene etter forløsning, og samlet sett er det svært uvanlig at det skjer – rapporterte perforasjoner med Ballerine® er 6 av 10 000 innsettinger.

Har du flere spørsmål om bivirkninger, kan du ta kontakt med oss eller snakke med legen/gynekologen din.

Leter du etter et hormonfritt prevensjonsmiddel som du ikke trenger å ta hver dag, måned eller hvert samleie? Et prevensjonsmiddel du kan ha i opptil fem år uten å måtte tenke på det? Som kan også tas ut når som helst for å være fruktbar igjen umiddelbart?
Da kan Ballerine være noe for deg!

Ballerine® kan også være et alternativ for deg som har testet kobberspiral før, eller som allerede har en kobberspiral, og ikke er fornøyd med den. Eller for deg som bruker et prevensjonsmiddel med hormoner, og ikke er fornøyd med det. Snakk gjerne med legen/gynekologien din for å finne ut om Ballerine® kan være noe for deg.

Du bør ikke bruke Ballerine® hvis du:

•   Har mistanke om at du kan være gravid.

•   Har en livmor med unormal form (kontrolleres før innsetting).

•   Har en bekkeninfeksjon kalt PID ( Pelvic Inflammatory Disease).

• Har høy risiko for å bli smittet av seksuelt overførbare sykdommar. Da anbefales det også at bruke kondom siden perlesprialen ikke beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer. 

•   Har hatt en infeksjon i livmoren de siste tre månedene, enten etter graviditet eller abort.

•   Har kreft i livmoren eller livmortappen.

•   Har udiagnostisert vaginal blødning.

•   Har eller har hatt en infeksjon i livmortappen.

•   Har Wilsons sykdom (som innebærer at kroppen ikke har normal evne til å håndtere kobber).

•   Er allergisk mot noen av materialene i Ballerine®.

•   Allerede har spiral.

De første 1-3 menstruasjonstidene etter innsetting, menstruasjonen kan være rikelig enn vanlig, siden livmoren trenger tid til å tilpasse seg ballerin. Disse bivirkningene avtar vanligvis etter 1-3 måneder. Etter det har Ballerine vanligvis en veldig liten effekt på mensen.

Ja, du kan bruke både menskopp og tamponger sammen med Ballerine®, men risikoen for utstøting er noe større, særlig med menskopp.

Når du skal ta ut menskoppen, er det en risiko for at du får tak i uttakstrådene, og da kan du komme til å trekke ned Ballerine® eller trekke den helt ut. For å redusere risikoen for dette bør du fortelle legen/gynekologen at du bruker menskopp, da kan han/hun klippe trådene litt kortere slik at risikoen blir mindre.

Du bør altså være ekstra forsiktig når du tar ut menskoppen, slik at du ikke får med trådene.

Du kan bli gravid igjen rett etter at Ballerine® er fjernet.

Hovedforskjellen er at tradisjonelle spiraler er T-formede mens Ballerine® er formet som en tredimensjonal og fleksibel liten kule som kan tilpasse seg formen på livmoren. Dette gjør at bivirkninger som smerter, blødninger og perforasjoner minsker sammenlignet med T-formede spiraler.

En annen forskjell er at Ballerine® har det minste innføringsrøret, noe som gjør innsettingen så smidig som mulig. Ballerine® har et innføringsrør med en diameter på bare 3,2 mm. Andre spiraler har innføringsrør med en diameter på mellom 3,65 och 4,8 mm, noe som gjør dem vanskeligere å sette inn.

Mengden kobber som utskilles fra perlene i Ballerine®, er minimal, det er snakk om noen mikrogram per dag. Anbefalt daglig inntak av kobber er 2 milligram per dag. (2 milligram = 2000 mikrogram)

Det er også utført studier for å kontrollere om kvinner med kobberspiral har mer kobber i blodet enn de uten kobberspiral, og der er det ikke sett noen forskjell.

Noen personer er imidlertid allergiske mot kobber, men det er svært uvanlig. Omtrent 1 av 200 000 personer har denne typen allergi – Ballerine® inneholder imidlertid medisinsk kobber, noe som gjør at risikoen for en allergisk reaksjon er enda lavere enn med kobber som man kommer i kontakt med i det daglige.

T-formede spiraler er alle bygd på plastskjeletter, noe som kan være bra, siden det er billig å produsere og relativt holdbart. Den er imidlertid ikke spesielt fleksibel eller tilpasningsdyktig, og det er grunnen til at vi har sett på andre materialer med Ballerine. Til slutt kom vi frem til materialet nitinol brukt i medisinsk pleie for stenter (hjerteoperasjoner etc.) og andre avanserte applikasjoner der fleksibilitet og holdbarhet er viktig. Den lar deg klemme Ballerine hvordan du vil eller gjøre den rett som en tråd, slik at den lett kan settes inn i livmoren, men den vil alltid ønske å gå tilbake til sin opprinnelige kuleform.

Nitinol er et metall som er en blanding av titan og nikkel, det blir deretter dekket med polymer (plast) for ikke å skille ut noen metaller og antall rapporterte bivirkninger på grunn av allergi er totalt 0,05% (ca. 30 personer på over 60 000 forekomster). Denne statistikken inkluderer alle typer uttak på grunn av allergisk reaksjon. 

Hvis du er allergisk mot nikkel, bør du ikke bruke Ballerine. Rådfør deg med helsepersonell.

Absolutt! Innføringsrøret for Ballerine® har en diameter på bare 3,2 mm, det er det minste innføringsrøret for spiraler på markedet. Siden innføringsrøret er så pass lite, er det svært enkelt å sette inn Ballerine® uansett alder og uansett om man har født eller ikke.

Har du fortfarande frågor?

Om du fortfarande har frågor kan du kontakta oss på knappen nedan.


Kontakt oss